duminică, 8 septembrie 2013

Cum poti fi un elev mai bun.

Elevi aseamănă anii de şcoală cu plictiseala, alti zic ca scoala nu e pentru ei, iar mai rar uni zic ca scoala e un lucru foarte destept cu ajutorul caruia invata mai multe lucruri.
În definitiv, stai toată ziua închis într-o sală de curs, iar seara ţi-o petreci făcându-ţi temele. Te regăseşti în această situaţie? Menţionează in comentari care este cea mai grea materie si care e cea mai usoara materie pentru tine.
Profesori si parinti iti spun sa depui mai multe eforturi, asa se intampla mereu.
  • Un punct de vedere pozitiv cu privire la propriile capacităţi. Şcoala îţi poate scoate la iveală talentele. Pavel i-a scris lui Timotei: „Să aţâţi ca pe un foc darul lui Dumnezeu care este în tine“ (2 Timotei 1:6). După cât se pare, Timotei primise unele privilegii deosebite în congregaţia creştină. Totuşi, talentele, sau „darul“, cu care-l înzestrase Dumnezeu nu trebuiau să rămână în stare latentă şi nici să se irosească. Ele trebuiau cultivate. Un lucru e sigur: performanţele şcolare nu depind de Dumnezeu. Mai mult, talentele tale sunt unice, iar şcoala te poate ajuta să descoperi şi să cultivi talente pe care nu ştiai că le ai.
    Nu-ţi semna singur condamnarea la eşec, spunându-ţi că nu eşti în stare să faci îmbunătăţiri. Când îţi trec prin minte gânduri negative cu privire la propriile capacităţi, străduieşte-te să le înlocuieşti cu gânduri pozitive. De pildă, când unii, pare-se pe nedrept, au criticat modul lui Pavel de a se exprima, acesta a răspuns: „Chiar dacă sunt nepriceput în vorbire, cu siguranţă că nu sunt aşa în cunoştinţă“ (2 Corinteni 10:10; 11:6). Pavel era conştient de punctele lui slabe, dar şi de punctele lui forte.
    Dar tu? Ştii care-ţi sunt punctele forte? Dacă nu, vorbeşte cu un adult de încredere, care te cunoaşte bine. Te-ar putea ajuta să-ţi cunoşti punctele forte şi să te foloseşti cât mai bine de ele.   
  • O atitudine pozitivă faţă de învăţat. Dacă ai un punct de vedere negativ asupra învăţatului, n-ai să te simţi niciodată impulsionat să obţii rezultate bune la şcoală. Încearcă totuşi să priveşti situaţia în ansamblu. Apostolul Pavel a scris: „Cine ară trebuie să are cu o speranţă şi cine treieră trebuie să facă aceasta cu speranţa că-şi va lua partea“ (1 Corinteni 9:10)Poate acum nu ţi-e uşor să înţelegi cât este de important ‘să ari’, cu alte cuvinte să munceşti din greu la anumite materii. În fond, nu toate materiile din programă par, cel puţin pentru moment, importante. Cu toate acestea, dobândind o instruire mai variată, vei înţelege mai bine mersul lumii. Vei putea ‘deveni orice pentru oameni de orice fel’ şi vei putea discuta cu persoane din diverse medii sociale sau culturale (1 Corinteni 9:22). Şi, nu în ultimul rând, îţi vei dezvolta capacitatea de gândire, ceea ce-ţi va fi de real ajutor mai târziu.
  •  Bune obiceiuri de studiu. Nu poţi avea succes la şcoală dacă nu înveţi. Nu uita un lucru: Mai devreme sau mai târziu tot la învăţat ai să ajungi. Dar, poate, chiar şi numai cuvântul „a învăţa“ îţi sună neplăcut. Totuşi, studiul este util. De fapt, cu puţin efort, chiar o să ajungă să-ţi placă!
    Dar, ca să cultivi obiceiuri bune de studiu, trebuie să-ţi organizezi bine timpul. Ţine minte: Câtă vreme eşti la şcoală, studiul trebuie să fie o prioritate. E adevărat, Biblia spune că este „un timp pentru a râde“ şi „un timp pentru a juca“ (Eclesiastul 3:1, 4; 11:9). Şi, asemenea majorităţii tinerilor, probabil ai vrea să ai şi tu ceva timp pentru destindere. Dar Eclesiastul 11:4 avertizează: „Cine se uită după vânt nu va semăna şi cine se uită la nori nu va secera“. Ce învăţăminte poţi desprinde de aici? Fă-ţi temele mai întâi şi destinde-te după aceea. Sigur vei găsi timp pentru amândouă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu