joi, 5 septembrie 2013

Cum sa scapi de emoti-ile dinaintea testelor

Din fericire, americanii şi alte popoare mai din Vest, au băgat banii în cercetări de genul, cu scopul de a înţelege şi de a oferi soluţii celor care chiar au nevoie.
Sfaturi:

  • Ia pauze dese în care sa te relaxezi.
Este inutil să înveţi foarte multe ore în continuare. Deşi iluzia că ai trecut prin tot conţinutul şi că ai reţinut tot este extrem de apetisantă, realitatea arată altcumva.În general retenţia prin citit nu este extraordinară, mai ales dacă citeşti un timp îndelungat.Forţează-te să iei pauze şi să te relaxezi, pentru ca nivelul de energie trebuie să revină la un optim.Important ar fi şi să mănânci bine, la ore precise şi să mai faci şi mişcare pentru a echilibra balanţa dintre efortul intelectual şi efortul fizic. Da, ele sunt foarte bine conectate între ele şi acum există studii care vorbesc despre cum exerciţiile fizice te pot face mai deştept.Dacă ţi se pare greu să te relaxezi, poate una dintre cele 3 tehnici de relaxare despre am scris mai demult, îţi pot fi de folos.

  • Evită oamenii stresaţi şi intreruperile.
Stările de spirit în general se pasează de la o persoană la alta, astfel vei fi mai predispus la stres dacă stai în preajma oamenilor hiperagitaţi.Sfatul pe care îl dau eu de obicei este studiul în săli de lectură. Tinerii nu merg acolo ca să discute neapărat sau ca să ofteze, ci ca să se concentreze şi să înveţe. Liniştea te ajută şi ea şi faptul că sunt alţi tineri care sunt băgaţi adânc cu nasul în cursuri te poate impulsiona să faci şi acelaşi lucru.De asemenea, mult din stres este cauzat de oameni care tot roiesc în jurul tău şi găsesc o metodă de a te întrerupe:
  1. fac zgomot
  2. îţi pun întrebări (stupide)
  3. au o stare pe care încearcă să ţi-o transmită
  4. încearcă să te saboteze, ca să nu înveţi
  • Scrie 10 minute despre lucrurile care te stresează şi include gândirea pozitivă în rutina ta.

Gândirea pozitivă în general mi se părut un subiect ori tabu, ori abstract pentru majoritatea persoanelor pe care le cunosc.Sunt o mulţime de studii care au inclus gândirea pozitivă ca şi mecanism în experimente şi efectele s-au văzut:
  1. persoane care afişau un nivel de stres extrem de mic.
  2. persoane care au slăbit mai repede sau au performat mai bine în exerciţii fizice, pentru că aveau o atitudine bună.
  3. oameni care erau avansaţi în poziţii mai bune, pentru că degajau optimism şi entuziasm în organizaţii.

Fie că vrei să recunoşti existenţa sau eficacitatea gândirii pozitive, depinde total de tine.Sfatul meu este ca în loc să zici “Mamă ce greu e examenul ăsta şi nu am reţinut mai nimic.”, mai bine înlocuieşti acest gând cu “Până acum m-am descurcat foarte bine şi am trecut obstacolele astea. Şi acum va fi la fel.”Nu te autosabota bagându-ţi prostii în cap şi zicând că sunt “prost de nu înţeleg astea”, că “memoria mea e foarte slabă” sau “sigur o să dea profa ceva ca să ne pice”.Depinde de tine ce fel de gânduri îţi instalezi.Revenind la partea cu scrisul despre lucrurile de care eşti stresat.Soluţia vine dintr-o cercetare a celor de la Universitatea din Chicago care a observat că cei care alegeau să scrie despre lucrurile pe care îi stresează, obţineau şi punctaje mai mari la teste.Studenţii erau încurajaţi să scrie timp de 10 minute despre lucrurile pe care îi stresează.Ce se întâmplă în mintea ta când scrii despre ceea ce te stresează?Preiei controlul emoţiilor. Devii conştient de ceea ce se întâmplă în mintea şi în sufletul tău.Nu doar te simţi cum lucrurile ţi se întâmplă, înţelegi de ce se întâmplă.Când înţelegi sursa de stres, poţi să o combaţi.Armele sunt foarte clare şi la îndemâna oricui.Soluţiile pe care ţi le-am propus sunt extrem de simple şi uşor de implementat. Nu confunda însă simplitatea unui lucru, cu ineficacitatea lui.Crede în “Occam’s Razor“: Explicaţia cea mai simplă este de obicei şi cea mai bună.Deşi eşti unic, nu înseamnă că nu afişezi aceleaşi surse de stres pe care le afişează şi ceilalţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu