marți, 10 septembrie 2013

Sfaturi pentru elevi la examene de absolvire


  • Pregăteşte-te  din timp de examen, nu lăsa pentru ultima zi. Este foarte bine dacă vei sistematiza din timp tot materialul de studiu sau vei învăţa ceea ce nu ţi-a reuşit pe parcursul anului  şi nu vei lăsa acest lucru pentru ultima zi dinaintea examenului. Un proverb popular spune că lucrul lăsat de azi pe mîine aşa şi rămîne, de aceea este bine să nu amîni pregătirea ta pentru ultima zi , ci să începi pregătirea cu cîteva zile înainte de examen. Biblia prezintă exemplul frumos al furnicii:“Du-te la furnica, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei, şi înţelepţeşte-te!.  Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpîn; totuşi îşi pregăteşte hrană vara, şi strînge de ale mîncării în timpul secerişului.”(Proverbe 6:6-8). Învaţă de la furnică , care, deşi nu este înzestrată cu capacităţile pe care  le are omul, ea ştie din timp să se îngrijească de ce va mînca iarna. Ea nu lasă sau amînă pentru ultimul moment să-şi adune hrană, ci face acest lucru din timp, cu mult înainte.
  • Roagă-te. Văd uneori cum elevii înainte de a  se începe examenul sau înaintea unei probe scrise îşi fac semnul crucii. Aceasta arată o oarecare speranţă ca Dumnezeu să-i ajute. Este binevenit  ca înainte de examene, elevul să se roage la Dumnezeu ca Dumnezeu să -i aducă aminte lucrurile învăţate şi să-i dea înţelepciune ca să scrie cît mai corect.
  • Priveşte examenul ca pe un test care-ţi măsoară capacităţile.Examenul este un test în care elevul, studentul îşi testează nivelul de cunoaştere a materiei acumulate sau a capacităţilor şi competenţelor  obţinute  într-o perioadă de timp. El este o posibilitate de a întări ceea ce s-a asimilat şi nicidecum o posibilitate de a inhiba şi  a îngrozi elevul. Însă pentru cei mai mulţi elevi, examenul este o ocazie de stres, îngrijorări mari şi culminează uneori şi cu leşin. Nu vreau să neg faptul că examenul poartă în sine o nuanţă emotivă, dar ea nu trebuie să depăşească limita normalului  şi nu trebuie văzut ca un eveniment groaznic şi înfricoşător, cum îl definesc unii.
  • Odată ce ai primit testul în faţă, citeşte atent şi concentrează-te. Ai testul în faţa ta, nu căuta să pierzi timp uitîndu-te ce fac alţii sau intrînd în panică că nu ştii ceva de acolo. Citeşte foarte atent conţinutul itemilor şi concentrează-te la cerinţele indicate în ele. Atenţia şi concentrarea sunt elementele esenţiale în succesul unui examen.
  • Răspunde exact la cerinţa itemului. Deseori elevilor li se pare că dacă scriu mult, vor avea şi o notă mai mare. Nu este deloc corectă această versiune, este important să scrii ceea ce ţi se cere, exact la subiect şi cît mai clar. Nu se va  evalua atît cantitatea , cît calitatea şi concizia!
  • Nu încerca să apelezi la metode murdare de susţinere a examenului. Astăzi trăim într-o societate care nu mai ţine la valorile morale de altădată. Cu părere de rău la acest capitol în învăţămînt ele nu s-au păstrat. Se apelează la tot soiul de metode nesincere de a susţine examenul, care nu fac cinste nici elevului şi nici profesorului şi care nu prezintă rezultatul real şi nici nu bucură nici pe profesor şi nici pe elev. Dimpotrivă, aduc cu sine multe conflicte şi nemulţumiri, ură pentru perioade lungi. Aceasta e înşelăciune şi nu vei ajunge la nici un rezultat aplicînd-o.
  • Evaluează şi verifică. După ce ai finisat, nu te grăbi să prezinţi lucrarea şi să pleci. Mai bine opreşte-te şi verifică încă o dată ceea ce ai scris, evaluează cît de bine ai dat răspunsurile la itemi şi apreciază calitatea lucrării.
  • Fii mulţumit de nota pe care ai luat-o , căci ea este răsplata pentru eforturile tale. Nu căuta să te îndreptăţeşti de nota pe care ai luat-o, nimeni nu te-a împiedicat să  te pregăteşti mai bine. De asemenea nu uita să mulţumeşti şi profesorului care ţi-a predat materia respectivă şi care te-a ghidat ca să înţelegi mai bine conţinul ei.  Fii recunoscător şi mulţumeşte-i!!!
Multumesc va rog lasati comentari, si spunetile si la alti se siteul nostru, daca avem mai multi vizitatori vom munci mai mult pentru voi, cu mai multe subiecte.Va multumim!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu