luni, 9 septembrie 2013

Cum sa inveti mai usor.

Unii învață mai ușor, alții mai greu. Unii pot învăța în 2 zile ce învață alții în 3 săptămâni. Știu, uneori munca face diferența, dar degeaba memorezi și iar memorezi dacă nu pricepi nimic. Dacă ții cont de anumite principii fundamentale îți poți micșora considerabil timpul de învățare. Oamenii inteligenți nu memorează lucruri.
Petrec foarte mult timp gândidu-mă cum să învăț mai ușor. În mare parte o fac pentru că e important. În domeniul meu, ca în multe altele, cunoștințele sunt decisive și primordiale. Dar nu e numai asta. O fac și pentru că ni se pune la dispoziție atât de multă informație care practic e inutilă dacă nu o sintetizezi pentru a o pricepe. Un om cu carte se deosebește de cel fără carte în câteva secunde. Informația din creierul tău nu ți-o fură nimeni, e singura posesiune care te face unic și te diferențiază de ceilalți – cunoașterea.

Ce te oprește să înveți
Lipsa de concentrare. Când înveți, stinge telefonul, oprește facebook-ul și pune-ți un task: învăț capitolul x (sau capitolele). Dupa te premiezi. Cu facebook, cu telefon aprins, o cafea în oraș, o bombonică, ce vrei tu. Apoi când trece pauza continui în același mod.
Disciplina doare, dar dă roade.

Cum începi
Ca să înveți mai ușor ai nevoie prima dată să privești în ANSAMBLU. Trebuie să ai în vedere CE înveți, DE CE înveți și dacă TU ești pregătit psihic și fizic pentru a învăța. Ai nevoie de somn și ODIHNĂ. În timpul somnului se regenerează mediatorii chimici din sinapsele neuronale. În termeni mai normali, faci plinul cu benzină neuronilor. Ca o paranteză, cafeina stimulează mediatorii aceia chimici și impulsul nervos se transmite mai repede O PERIOADĂ de timp. Nimic nu e infinit. Cea mai bună alegere de pauză e odihna.
Niciodată nu trebuie să pierzi noaptea dinaintea unui examen învățand. Îți pierzi timpul pentru că asimilezi o cantitate infimă de informație – ai randament foarte scăzut. Ai șanse mult mai bune dacă dormi și te duci la examen cu noțiunile așezate.
Ca să înveți mai bine cumpără de la farmacie un complex de vitamine B. Are efect stimulant asupra stării psihice, a sistemului nervos și crește randamentul intelectual. Și e mult mai bun decat cafeaua. EXCESUL de cafea nu e bun.

Fă cuprinsul materiei
Pare ceva banal, dar ajută ENORM. E primul pas ca să înțelegi ce ai de făcut.
Împarte materia pe capitole/subcapitole/subtitluri și pricepe ideea de ansamblu. Dar pricepe-o. Faci asta pe o coală A4, separat. Ăsta e cel mai important lucru. Să știi CE înveți. Faci cuprinsul. TU.

Tehnici de învățare
Oamenii sunt proști cand vine vorba de memorare. Asta pentru că memoria de scurtă durată ce este folosită e… de scurtă durată. Ți se tot spune asta – nu memora, nu toci – de când ești mic. Toată lumea spune asta. “Da, e mai bine să înțelegi.” Și surprinzător doar câțiva fac asta.
Fă conexiuni. Oamenii sunt foarte buni la a forma conexiuni și pattern-uri. Un calculator poate face calcule la viteze incredibile, dar când vine vorba de recunoașterea unui obiect, un copil de 4 ani îl bate la orice oră. Atunci când ASOCIEZI o poveste sau un cuvât unui anumit segment de idei, manevre mult mai ușoare de recunoaștere pentru creier, reții și pricepi mult mai ușor. Ceea ce e abstract e greu, dar dacă îl asociezi cu realitatea e mult mai ușor de asimilat.
Dacă materia e foarte, foarte abstractă, ia un pix și o foaie și fă niște scheme care să te ajute. Când scrii, reții mult mai ușor. Un conspect ce cuprinde punctele cheie ale subiectului folosind limbajul personal poate fi de mare ajutor.

Învață-i pe alții
O metodă puternică de FIXARE și exercițiu al cunostințelor e să le explici altora ceea ce tu știi. Poți face asta doar dacă tu însuți ai priceput ce ai de spus și e cea mai bună metodă prin care sa te perfecționezi. Metaforic vorbind, o fundație puternică rezistă până la capăt.

Despre repetiție
Probabil știi, repetiția e mama învățaturii. Dar ceea ce probabil nu știi e faptul 100 de repetări rapide echivalează cu o singură repetare. Cu alte cuvinte, mai bine repeți un lucru la intervale regulate de timp (10 minute – o ora – 3 ore), decât daca repeți un lucru de 100 de ori in 5 minute. Peste 2 ore nu îl mai știi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu